Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Grote belangstelling vaccinaties verpleeghuismedewerkers

Voor bijna 200.000 medewerkers afspraken ingepland

Link gekopieerd naar klembord

Grote belangstelling vaccinaties verpleeghuismedewerkers keyvisual

Verzorgende Sanna Elkadiri ontvangt de eerste vaccinatie - foto Phil Nijhuis

De bereidheid onder zorgmedewerkers van verpleeghuizen om zich te laten vaccineren, is groot constateert ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties. In verschillende regio’s is het maximale aantal mensen dat kan worden ingepland al bereikt. “Dit is aan de ene kant natuurlijk heel positief”, zo geeft bestuurslid Conny Helder aan, “Want het betekent dat veel mensen gehoor geven aan de oproep om je te laten vaccineren. Aan de andere kant moet voorkomen worden dat mensen teleurgesteld raken en afzien van een vaccinatie als inplannen niet lukt.”

Beschikbaarheid vergroten

“Het is een open deur”, stelt Helder, “maar er moeten snel meer vaccins komen.” Woensdag 6 januari kreeg verzorgende IG Sanna Elkadiri van Zorggroep Elde Maasduinen als eerste zorgmedewerker een vaccinatie. Dat gebeurt bij de GGD-priklocatie in Veghel. Inmiddels zijn er al voor bijna 200.000 medewerkers van verpleeghuizen afspraken gepland, dat betekent dat de grote meerderheid van de 269.000 verpleeghuismedewerkers bescherming krijgt tegen het coronavirus. Bottleneck om meer mensen te kunnen vaccineren lijkt de beschikbaarheid van het vaccin te zijn. Helder: “Hoe meer vaccins er zijn, hoe meer zorgmedewerkers we kunnen inenten. Als het tot die tijd nodig is vaccins te verplaatsen tussen regio’s waar de vraag groter, zou dit gedaan moeten worden.”

Vaccinatie bewoners

Ook de voorbereiding voor de vaccinatie van bewoners in verpleeghuizen zijn in volle gang. “Verpleeghuizen bereiden alles voor om snel uit de startblokken te kunnen. De eerste brieven voor het verkrijgen van toestemming voor de vaccinatie, zijn de deur uit”, geeft Helder aan. Bewoners, of hun vertegenwoordiger als iemand niet wilsbekwaam is, moet toestemming verlenen voor de vaccinatie. Dit moet gevraagd worden per middel omdat de bijwerkingen kunnen verschillen. Achter de schermen is alles klaargemaakt om de vaccinaties te kunnen registreren in cliëntendossiers zodat mensen ook op tijd een herhaalvaccinatie krijgen en herleidbaar is wie met welke levering gevaccineerd is.

ActiZ helpt het ministerie van VWS en het RIVM om ook bewoners het logistiek lastigere BioNTech/Pfizer-vaccin te kunnen aanbieden. Dan zou dit samen met het Moderna-vaccin een tweede mogelijkheid zijn voor vaccinaties voor bewoners. “Het opdelen van de grote Pfizer-verpakkingen in kleinere hoeveelheden moet veilig gedaan worden door apothekers, waarover verpleeghuisorganisaties niet zelf beschikken. Ook het vervoer naar locaties en de beperkte beschikbaarheid is een puzzel die we graag oplossen om mensen zo snel mogelijk te kunnen vaccineren”, geeft Conny Helder aan. “Verspilling van vaccins moet worden voorkomen, elk vaccin moet iemand bescherming bieden.”

(foto: Phil Nijhuis)